Si študent a chýbajú ti peniaze na štúdium? Tu sú tvoje možnosti

ČSOB ponúka študentský FUN účet pre mladých od 15 až do 28 rokov. Mladí do 19 rokov ho získajú automaticky bez poplatku. V prípade, že pokračujú v štúdiu a banke predložia Potvrdenie o štúdiu, môžu využívať FUN účet bez poplatku aj naďalej, a to do 28 rokov.

Výhody účtu: účet pre mladých – študentov aj neštudentov od 15–28 rokov, neobmedzené bezhotovostné transakcie, platobná karta s novým dizajnom, neobmedzený počet výberov z bankomatov ČSOB v SR, mobilná aplikácia ČSOB SmartBanking, povolené prečerpanie pre študentov od 18 rokov do 300 eurbez poplatku pre všetkých do 18 rokov a pre študentov od 19 rokov po predložení Potvrdenia o štúdiu. Majitelia študentského FUN účtu môžu využiť povolené prečerpanie účtu do výšky 300 eur.

Povolené prečerpanie si klient môže zriadiť pohodlne aj cez internetbanking. Majitelia účtu môžu požiadať o študentskú kreditnú kartu s úverovým limitom 300 eur a až 55 dňovým bezúročným obdobím. Študenti získajú dokonalý prehľad vo financiách a pohyboch na svojom FUN účte vďaka aplikácii ČSOB SmartBanking. Majitelia účtu si môžu vyberať hotovosť z bankomatov patriacich do skupiny KBC V Európe za zvýhodnený poplatok.

mBank

mPôžička s garantovaným úrokom 9,9 % p.a. je vzhľadom na svoje parametre vhodná aj pre študentov. Za poskytnutie, vedenie a mimoriadne splátky neúčtujeme žiadne poplatky. mPôžičku poskytujeme v rozpätí od 350 až do 24 000 eur. Podmienkou je, aby študent bol klientom mBank a pravidelne si na účet posielal svoj príjem. Úroková sadzba a ostatné parametre spotrebiteľského úveru sú kvôli jednoduchosti a transparentnosti rovnaké pre všetkých klientov. Pre všetkých klientov vrátane vysokoškolákov ponúkame osobný účet mKonto, pri ktorom je založenie, vedenie aj prípadné zrušenie účtu bez poplatkov. Klient k nemu zároveň dostane bezkontaktnú platobnú kartu, ktorou môže vykonávať platby u obchodníkov alebo na internete. Klient má k dispozícii neobmedzený počet výberov z ktoréhokoľvek bankomatu doma aj v zahraničí zadarmo, stačí ak vyberie sumu nad 70 eur. Súčasťou mKonta je moderný internet banking a bezplatná mobilná aplikácia na jednoduché a pohodlné ovládanie účtu. Kvôli založeniu účtu nie je potrebné nikam chodiť, všetko je možné realizovať z pohodlia domova, pričom potrebné dokumenty doručí kuriér. Jednou z najväčších výhod mKonta pre študentov je, že banka nevyžaduje potvrdenie o návšteve školy a jeho bezplatnosť, na rozdiel od našich konkurentov, garantujeme nielen počas štúdia, ale aj po jeho skončení.

Vysokoškoláci tiež oceňujú jednoduché posielanie platieb priamo na mobilné číslo, takže si nemusia pamätať číslo účtu svojich priateľov alebo rodiny. Založenie a vedenie účtu zadarmo, výber nad 70 eur z ľubovoľného bankomatu na Slovensku alebo v zahraničí bez poplatku, všetky odchádzajúce a prichádzajúce platobné príkazy zadané cez internet banking (tuzemské platby, zahraničné SEPA platby) sú bez poplatkov, nastavenie platby inkasa, SIPO a trvalé príkazy zadarmo, elektronické mesačné výpisy na e-mail, okamžitá realizácia platieb medzi účtami v mBank, rýchla, intuitívna a pohodlná mobilná aplikácia.

Slovenská sporiteľňa

Slovenská sporiteľňa ponúka študentom denného štúdia (už od prvého ročníka) a interným doktorandom vo veku od 18 do 26 rokov zvýhodnený Spotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov. Tento zvýhodnený úver vo výške od 1 000 do 8 500 eur poskytujeme všetkým študentom bez ohľadu na to, v akej krajine študujú. Snažíme sa tak pomôcť vysokoškolákom s financovaním štúdia, nákladov na študijné pobyty a kurzy doma či v zahraničí či s úhradou nečakaných výdavkov. Doba splácania je 1 až 8 rokov Je to bezúčelový úver, preto nie je potrebné dokladovať, na čo boli poskytnuté finančné prostriedky použité. Všetkým študentom poskytujeme tieto úvery s rovnakou úrokovou sadzbou 8,5 % ročne, ktorá zostáva nezmenená až do konca doby splatnosti úveru. Tento úver poskytuje banka bez spracovateľského poplatku a bez mesačného poplatku za správu úveru. Rovnako neúčtujeme žiadne poplatky pri predčasnom splatení alebo mimoriadnej splátke. Úver je bez akýchkoľvek poplatkov, s jednotnou úrokovou sadzbou, poskytnutý na počkanie.Stačí vyplniť žiadosť a predložiť dva doklady totožnosti + potvrdenie o štúdiu. V žiadosti je potrebné uviesť aj spoludlžníka s akceptovateľným príjmom. V praxi je takýmto spoludlžníkom najčastejšie rodič alebo iná študentovi blízka osoba. Pokiaľ má študent svoj samostatný príjem, môže požiadať o bežný Spotrebný úver na Čokoľvek so štandardnými podmienkami.

Banka ponúka Space účet Študent s mesačným poplatokom 0 eur pre študentov vo veku 15–26 rokov, musí isť o študentov dennej formy štúdia (potvrdenie o návšteve školy je potrebné predkladať raz ročne až po dovŕšení veku 20 rokov, dovtedy má mladý človek nárok na používanie študentského účtu bez akéhokoľvek dokladovania). Zloženie účtu: internetbanking, mobilné aplikácie SporoApps, bezkontaktná debetná platobná karta Space Visa Electron aj s vlastným dizajnom, neobmedzené platby kartou a výbery z bankomatov SLSP a skupiny Erste, zadanie, zmena a realizácia trvalých príkazov a inkás neobmedzene, všetky elektronicky prijaté a odoslané platby v eur, sms správy o pohyboch na účte nad 20 eur. Space účet študent je vedený zdarma a obsahuje všetko, čo mladý človek od banky potrebuje. Súčasťou karty Space Visa Electron je program Sphere Young, vďaka ktorému môžu študenti nakupovať so zľavami od 5 do 30 % u viac ako 10 000 partnerov v SR a ČR Výhodu ke aj vernostný program Slovenskej sporiteľne Odmena+, s ktorým študent pri nákupe u partnerov SLSP získava časť sumy nákupu späť na svoj účet (platí napr. v predajniach BILLA, NAY, Exisport a mnohé iné). Študenti vo veku 18 a viac rokov si môžu účet založiť jednoducho online aj bez návštevy banky.

Prima banka

Prima banka má v ponuke pre Študentov tento typ účtu: Študentský účet: určený pre študentov vo veku 15 – 26 rokov, obsahuje všetky najpoužívanejšie bankové služby, účet je do veku 18 rokov bez poplatku, vo veku nad 18 rokov je mesačný poplatok za vedenie účtu 1,90 eura bezplatné vedenie účtu môže mať klient aj v prípade priemerného denného kreditného zostatku nad 1 000 eur. Mladí so Študentským účtom od Prima banky získajú: bezkontaktnú medzinárodnú platobnú kartu Maestro, neobmedzené výbery z bankomatov Prima banky, neobmedzený počet platieb kartou v SR a v zahraničí, neobmedzený počet najpoužívanejších transakcií, služby Internet bankingu (k dispozícii aj praktická mobilná aplikácia Peňaženka), bezplatné SMS notifikácie po každom pohybe na účte. Ďalšie benefity k Študentskému účtu: za platby kartou získajú študenti každý mesiac odmenu 0,5 % z objemu nákupov platených platobnou kartou a to až do výšky 1,90 eura, zostatok na Študentskom účte do výšky 1 000 eur je úročený úrokovou sadzbou 1,0 % ročne, študenti si môžu zároveň zriadiť pravidelné Sporenie k Študentskému účtu s garantovanou úrokovou sadzbou 5,0 % ročne. Môžu si sporiť 10 – 30 eur mesačne a môžu si zriadiť až 3 Sporenia k Študentskému účtu. Na založenie Študentského účtu stačí študentovi občiansky preukaz a do veku 18 rokov potrebuje pri zriadení účtu aj prítomnosť zákonného zástupcu. Študenti starší ako 18 rokov banke predložia potvrdenie o návšteve školy alebo ISIC kartu.

Tatra banka

Špeciálny produkt „študentský úver“ neposkytujeme. V prípade záujmu má žiadateľ možnosť získať štandardný bezúčelový úver. Ak nemá žiadateľ bankou akceptovateľný príjem, je potrebné, aby pristúpil do úveru aj spoludlžník s akceptovateľným príjmom. Schvaľovací proces je u každého klienta individuálny.

Študentom ponúkame Študentský účet zadarmo, teda za 0 eur. Pre 15–19-ročných je zadarmo automaticky. Po dovŕšení 20 rokov je potrebné 1-krát predložiť potvrdenie o návšteve školy a Študentský účet je následné bezplatný až do dovŕšenia 26. roku. Študent získa svoju platobnú kartu na počkanie v ktorejkoľvek pobočke. Študentský účet je plnohodnotným účtom. To znamená, že študent môže využívať všetky inovácie rovnako ako dospelý klient: internet banking a mobile banking (24/7), službu VIAMO, mobilné platby, výber z bankomatu mobilom, hlasovú biometriu, SMS notifikácie. Samozrejmosťou je neobmedzený počet výberov z bankomatov Tatra banky a bankomatov v rámci skupiny RBI AG či neobmedzený počet platieb kartou doma a v zahraničí. Študent má možnosť sporiť na Sporiacom systéme, pričom sporenie si môže nastaviť podľa seba. Peniaze má študent kedykoľvek k dispozícii.

VUB banka

Špeciálne pôžičky pre študentov VÚB banka v ponuke nemá, no majú možnosť požiadať o štandardnú bezúčelovú alebo refinančnú pôžičku. Za akceptovateľný príjem sa považuje aj štipendium vyplácané pri doktorandskom štúdiu dennou formou. Žiadateľ vtedy potrebuje potvrdenie o poberanej výške doktorandského štipendia. Štandardný bezúčelový, resp. refinančný úver, VÚB pôžičku, má študent od 18 rokov možnosť získať , aj ak je zamestnaný na trvalý pracovný pomer (TPP), aktuálne je poskytovaná s benefitom odmeny v podobe zníženia úrokovej sadzby o 2%. Minimálna výška úveru v prípade žiadateľov vo veku od 18 – 23 rokov je od 500 € . Maximálna výška úveru je 25 000 eur, splatnosť 13 – 96 mesiacov.Pod­mienky získania: vek od 18 rokov, pravidelný príjem zo zamestnania na TPP, príp. za akceptovateľný príjem sa považuje aj štipendium vyplácané pri doktorandskom štúdiu dennou formou. Žiadateľ potrebuje potvrdenie o poberanej výške doktorandského štipendia. V prípade aktívneho využívania VÚB účtu klientom vrátime poplatok za poskytnutie úveru, a to po 18 mesiacoch splácania pôžičky. Jednou z možností je myslieť dopredu a začať sporiť dieťaťu odmalička. Pre deti už od 8 do 15 rokov ponúkame Junior konto s výhodnejším úročením ako iné bežné účty, ktoré zároveň môže byť využívané na zasielanie platieb, používanie platobnej karty a podobne.

Vo VÚB majú automaticky zadarmo vedený VÚB Účet všetci mladí vo veku od 15 do 20 rokov. Bezplatné vedenie účtu získajú mladí aj po tomto veku (až do dovŕšenia 27 rokov), ak preukážu, že sú študentmi. Preukázať nárok na študentské zvýhodnené vedenie konta stačí iba raz, bez potreby opakovania. Mladí ľudia, ktorí už nie sú študentmi, majú zvýhodnený poplatok za vedenie VÚB Účtu vo výške 3 eurá (50% zľava z vedenia konta) a navyše môžu mať bezplatné vedenie konta vďaka benefitnému programu Odmena za vernosť (zľava zvyšných 50%). Študenti stredných a vysokých škôl môžu mať k svojim VÚB Účtom zriadené aj Sporiace účty. Na tieto účty im môžu rodičia alebo oni sami sporiť ešte v čase, keď navštevujú školu. Sporiaci účet im umožní rýchlo a jednoducho odkladať svoje voľné finančné prostriedky. Je na klientoch, či im viac vyhovuje pravidelné sporenie po malých sumách alebo si na účet pošlú napríklad ušetrené peniaze z letnej brigády. Pravidelné sporenie je spojené s ešte výhodnejšou úrokovou sadzbou. Pomocou doplnkových služieb si viete nastaviť spôsob prevádzania prostriedkov na sporiaci účet, ktorý vám vyhovuje.

Flexiprevod naň automaticky presúva všetko okrem sumy, ktorú chcete mať k dispozícii na bežnom účte. Flexisporenie vám umožní sporenie po malých sumách pri každej platbe kartou. Zaplatenú sumu zaokrúhli na celé 1, 5 alebo 10 eur a rozdiel prevedie na sporiaci účet. Všetky spomínané prevody sú bez poplatkov. Flexiporenie je výhodné i pre rodičov, ktorí si ťažšie plánujú svoje výdavky.

Zdroj: https://skola.pravda.sk/